stare - онтологија

втренчи повеќе

Види и: втренчи (св.)
втренчат
Вид збор: Глагол, свршен
Загледа некого, нешто со вкочанет поглед.
Албански: ngul sytë

вџари повеќе

(се) вџарат
Вид збор: Глагол, свршен
Се загледа, се втренчи, се внесе во некого.
Употреба: Разговорно

загледа повеќе

Види и: гледа (несв.)
загледаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се загледа) Насочи поглед, внимателно, упорно гледа во некого или во нешто.
Албански: vështron

зазјапа повеќе

Види и: зјапа (несв.)
(се) зазјапаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да зјапа, да ѕури.

заѕвери повеќе

(се) заѕверат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се ѕвери.

закокори повеќе

(се) закокорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се кокори, да се ѕвери во некого.
Албански: vështroj

заплесне повеќе

(се) заплеснат
Вид збор: Глагол, свршен
се зазјапа
Албански: hap sytë
Употреба: Разговорно

заџари повеќе

(се) заџарат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се џари.

згледа повеќе

Види и: загледа (св.)
згледаат
Вид збор: Глагол, свршен
загледа

ѕури повеќе

ѕурат
Вид збор: Глагол, несвршен
Несвесно гледа во нешто; упорно, без престан гледа во нешто.
Употреба: Разговорно

кокори повеќе

кокорат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа со широко отворени очи.
Албански: ngulit sytë