stamp - онтологија

догази повеќе

догазат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгази нешто доволно, до крај.
Албански: shkel deri në fund

загази повеќе

загазат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгази овде-онде.
Албански: shkel

затапка повеќе

затапкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгази нешто со тапкање.
Албански: shkel me shtypje

печати повеќе

печатат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира печат.
Албански: vulos, stampoj

подгази повеќе

подгазат
Вид збор: Глагол, свршен
Згази, нагази врз нешто, со газење оштети, измени облик на нешто.
Албански: shkelë

тапка повеќе

тапкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гази, гмечи со нозе.
Албански: stampoj

франкира повеќе

франкрираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Налепи поштенска марка на писмо или пакет.
Германски: frankieren

џграпа повеќе

џграпаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гази несмасно, тропоти со чевлите, гребе.

штанца повеќе

штанцаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Произведува брзо, сериски.
Германски: stanzen
Употреба: Разговорно

штанцува повеќе

штанцуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Обликува машински под притисок, печати.
Германски: stanzen Албански: stampoj
Употреба: Нестандарден збор