stamp - онтологија

догази повеќе

догазат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгази нешто доволно, до крај.
Албански: shkel deri në fund

загази повеќе

загазат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгази овде-онде.
Албански: shkel

затапка повеќе

затапкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгази нешто со тапкање.
Албански: shkel me shtypje

марка повеќе

мн. марки
Вид збор: Именка, женски род
Мало парче хартија на кое има знак, цена и сл., кое се лепи на писма или документи и со кое се наплаќа определена уcлуга.
Албански: pullë
Употреба: Административен термин , Економија

маркица повеќе

Види и: маркичка (ж.)
мн. маркици
Вид збор: Именка, женски род
маркичка

маркичка повеќе

мн. маркички
Вид збор: Именка, женски род
марка
Албански: pullë
Употреба: Административен термин

печати повеќе

печатат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира печат.
Албански: vulos, stampoj

подгази повеќе

подгазат
Вид збор: Глагол, свршен
Згази, нагази врз нешто, со газење оштети, измени облик на нешто.
Албански: shkelë

тапка повеќе

тапкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гази, гмечи со нозе.
Албански: stampoj

франкира повеќе

франкрираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Налепи поштенска марка на писмо или пакет.
Германски: frankieren

џграпа повеќе

џграпаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гази несмасно, тропоти со чевлите, гребе.

штанца повеќе

штанцаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Произведува брзо, сериски.
Германски: stanzen
Употреба: Разговорно

штанцува повеќе

штанцуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Обликува машински под притисок, печати.
Германски: stanzen Албански: stampoj
Употреба: Нестандарден збор