stab - онтологија

боде повеќе

бодат
Вид збор: Глагол, несвршен
Со шилест предмет пробива нешто.
Албански: godas

боцне повеќе

боцнат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика остра болка, бодеж.
Албански: goditje, sëmbim
Употреба: Преносно значење

буца повеќе

(се) буцаат
Вид збор: Глагол, несвршен
боде, прободува
Албански: sëmbim

забрца повеќе

Види и: брца (несв.)
забрцаат
Вид збор: Глагол, свршен
Забоде, брцне (нож).
Албански: ngul, fut

забуца повеќе

Види и: буца (несв.)
забуцаат
Вид збор: Глагол, свршен
забоде, зарие
Албански: ngul
(се забуца) се забоде, се зарие
Албански: ngulitet

зарие повеќе

Види и: рие (несв.)
заријат
Вид збор: Глагол, свршен
Забоде нешто остро (нож).
Албански: ngul

заштрека повеќе

заштрекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да штрека; почне да жегнува силна остра болка со прекини.

збуца повеќе

збуцаат
Вид збор: Глагол, свршен
За рогато животно - одеднаш почне да буца.
Албански: godit

избоде повеќе

Види и: боде (несв.)
избодат
Вид збор: Глагол, свршен
боде

избуца повеќе

избуцаат
Вид збор: Глагол, свршен
За волови - буцне повеќепати, нанесе повеќе убоди, повреди со буцање, до победа на едниот од нив.
Албански: shpoj

набоде повеќе

набодат
Вид збор: Глагол, свршен
Прободе, нанесе удар, повреди со бодење.
Албански: ngul

прободе повеќе

прободат
Вид збор: Глагол, свршен
За болка - штрекне, пресече.
Албански: shpon

убоде повеќе

убодат
Вид збор: Глагол, свршен
Зададе рана со остар предмет
Албански: therje, sëmbim
Примери:
Го извади ножот и го убоде.
(се убоде) Си зададе рана со нож, меч или сл.
Албански: therje

убодува повеќе

Види и: убоде (св.)
убодуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Задава рана со остар предмет.
Албански: therr
(се убодува) се убоде
Албански: therrem

фрка повеќе

фркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
молска, светка, дупи, прободува
Албански: shpoj, therr