squint - онтологија

жмерка повеќе

жмеркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ги држи очите полузатворени.

замижурка повеќе

Види и: мижурка (несв.)
замижуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мижурка.
Албански: shoh vëngër

зачкива повеќе

зачкиваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гледа со полузатворени очи, подзамиже.
Албански: vëngëri
Употреба: Разговорно
Почне слабо да гори.
Албански: vëngëri
Употреба: Преносно значење , Разговорно

мижурка повеќе

мижуркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ги подзамижува очите при гледање.

подзамиже повеќе

подзамижат
Вид збор: Глагол, свршен
Замиже малку, донекаде, кратко време.