squeak - онтологија

заквичи повеќе

Види и: квичи (несв.)
заквичат
Вид збор: Глагол, свршен
За свиња, куче - почне да квичи.
Албански: cifkëlloj

зацика повеќе

зацикаат
Вид збор: Глагол, свршен
За животни - почне да цика.
Албански: gërvin

исквичи повеќе

исквичат
Вид збор: Глагол, свршен
За куче, свиња - испушти карактеристичен звук.

истенка повеќе

истенкаат
Вид збор: Глагол, свршен
За предмет - искрцка.
Албански: kërcet
Употреба: Преносно значење

квикне повеќе

Види и: квичи (несв.)
квикнат
Вид збор: Глагол, свршен
квичи

квичи повеќе

квичат
Вид збор: Глагол, несвршен
За прасе, куче - испушта карактеристични звуци на квичење.
Албански: gërvin
Испушта карактеристични звуци на квичење.
Албански: gërvin
Употреба: Преносно значење , Разговорно

крцка повеќе

крцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Издава куси остри звуци.
Албански: kërcitje

поквичи повеќе

Види и: квичи (несв.)
поквичат
Вид збор: Глагол, свршен
Квичи малку, кратко време.

расквичи повеќе

Види и: квичи (несв.)
(се) расквичат
Вид збор: Глагол, свршен
За куче, прасе – почне силно да квичи.
Употреба: Зоологија
Примери:
Ама се расквичиле кучињава.

расквичува повеќе

Види и: расквичи (св.)
(се) расквичуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) расквичи

рвајчи повеќе

рвајчат
Вид збор: Глагол, несвршен
(’рвајчи) (за куче) - квичи, руе

сквичи повеќе

сквичат
Вид збор: Глагол, свршен
Наеднаш почне да квичи.

скрцка повеќе

Види и: крцка (несв.)
скрцкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне наеднаш да крцка.
Албански: kërclloj
Примери:
Скрцкаа штиците под големиот товар.

скрцне повеќе

Види и: крцне (св.)
скрцнат
Вид збор: Глагол, свршен
скрцка еднаш
Албански: kërclloj
Примери:
Скрцка нешто долу.

цвичи повеќе

цвичат
Вид збор: Глагол, несвршен
За прасе, куче - издава жален остар вик поради глад, страв.
Примери:
Цвичи кучето.

цивка повеќе

цивкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За глувци - издава глас ци-циу.
Албански: gërvin, cifëllon