spread - онтологија

башари повеќе

(се) башарат
Вид збор: Глагол, свршен
Се излежува, се шири, се расположува.
Турски: başarmak

вее повеќе

веат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
се шири, се разлева, се разнесува
Албански: përhap

владее повеќе

владеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се шири, е раширен, присутен, царува.
Албански: mbretëron

води повеќе

водат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се протега во определен правец, до некое место.
Албански: zgjat

доаѓа повеќе

Види и: дојде (св.)
доаѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За миризба - се шири, се разлева.
Албански: përhapet

досегне повеќе

досегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се простре, се протегне до нешто.
Албански: shtrihet

држи повеќе

држат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се простира, опфаќа нешто.
Албански: shtrihet

иде повеќе

идат
Вид збор: Глагол, несвршен
Влегува, се разнесува, се шири, доаѓа до нашите сетила.
Албански: vij, përhapet

изнамачка повеќе

Види и: намачка (св.)
изнамачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Намачка многу, во голема количина.
Албански: lyej

интернационализира повеќе

интернационализираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се интернационализира) Стане, станува интернационален; доби, добива меѓународен карактер.
Албански: ndërkombëtarizohet

колпортира повеќе

Види и: колпортер (м.)
колпортираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Нуди, шири непроверени информации.
Француски: colporter
Употреба: Преносно значење

масовизира повеќе

масовизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Hаправи, прави нешто да стане масовно.
Албански: masovizoj

мачка повеќе

мачкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Покрива нешто со тенок слој течност или каша.
Албански: mbulon

намачка повеќе

Види и: мачка (несв.)
намачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Покрие нешто со слој од маст или од густа течност.
Албански: lyej, shtrij

носи повеќе

носат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се носи) За глас, песна - се слуша, одекнува.
Албански: përhapje
(се носи) За мирис - се шири.
Албански: përhapet

облегне повеќе

облегнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се облегне) Се испружи, легне на нешто.
Албански: shtrihem, bie

отвори повеќе

отворат
Вид збор: Глагол, свршен
(се отвори) Се шири, добие нова димензија.
Албански: zgjëroj

пасладиса повеќе

(се) пасладисаат
Вид збор: Глагол, свршен
се испружува, се простира
Употреба: Архаизам

плиска повеќе

плискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
шири
Албански: përhapje
Употреба: Поетски збор , Преносно значење

подрашири повеќе

Види и: рашири (св.)
подрашират
Вид збор: Глагол, свршен
(се подрашири) Се рашири во просторот малку, донекаде.
Албански: përhap
(се подрашири) Се рашири по обем малку, донекаде.
Албански: përhap

помине повеќе

поминат
Вид збор: Глагол, свршен
За глас, вест - се рашири на повеќемина или повеќе места.
Албански: kaloj, përhap
Употреба: Преносно значење

понесе повеќе

понесат
Вид збор: Глагол, свршен
(се понесе) За звук - брзо рашири, се разнесе.
Албански: përhap

популаризира повеќе

популаризираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изложи, излага во популарна форма.
Албански: popullarizoj

поразграни повеќе

Види и: разграни (св.)
поразгранат
Вид збор: Глагол, свршен
Развие, рашири нешто во мала мера, во некоја степен.
(се поразграни) Се развие, се рашири во некоја мера.

поразмачка повеќе

Види и: размачка (св.)
поразмачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Размачка малку или уште малку.
Албански: lyej
Размачка на повеќе места, насекаде.
Албански: lyej, shtri

посипе повеќе

посипат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сипење прекрие некаква површина со нешто што се сипе (шеќер, брашно, песок).
Албански: shtrij, hedh

посоли повеќе

посолат
Вид збор: Глагол, свршен
Прекрие некаква површина со нешто ситно.
Албански: shtrij

постеле повеќе

постелат
Вид збор: Глагол, свршен
Раздипли, рашири нешто за да покрие некаква површина со неа.
Албански: shtroj

потече повеќе

потечат
Вид збор: Глагол, свршен
За зборови, чувства, мисли, мирис - почне да се шири на сите страни.
Албански: përhap
Употреба: Преносно значење

пренесе повеќе

пренесат
Вид збор: Глагол, свршен
За болест - направи да премине на друг, зарази.
Албански: përhap, bartë

пронесе повеќе

пронесат
Вид збор: Глагол, свршен
Прошири, разнесе глас.
Албански: përhapet, zgjërohet
(се пронесе) Се прошири, се разнесе глас.
Албански: përhapet, zgjërohet

проникне повеќе

проникнат
Вид збор: Глагол, свршен
За вест прошири.
Албански: përhap

простира повеќе

Види и: простре (св.)
простираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Постила на некој простор, најчесто како легло.
Албански: shtroj
Стави алишта, ткаенини да се сушат.
Албански: shtrij
(се простира) За власт, влијание - дејствува на некоја територија.
Албански: shtrihet
Употреба: Преносно значење

простре повеќе

прострат
Вид збор: Глагол, свршен
Рашири за да покрие поголем простор.
Албански: përhap
(се простре) Се протега на некоја површина.
Албански: përhap

протегне повеќе

протегнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се протегне) Обично за простор.
Албански: shtrij, zgjas

прошири повеќе

прошират
Вид збор: Глагол, свршен
За болест, зараза - пренесе на повеќе луѓе.
Албански: zgjëroj, përhap

разблика повеќе

разбликаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се рашири со голем интензитет.

разбликне повеќе

разбликнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се рашири со голем интензитет.

разбрани повеќе

разбранат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разбрани) Се пренесе како бран, се рашири.
Албански: përhap
Употреба: Преносно значење

развие повеќе

развијат
Вид збор: Глагол, свршен
Изложи, разјасни нешто.
Албански: përhap, zhvilloj
Употреба: Преносно значење

разгоди повеќе

разгодат
Вид збор: Глагол, свршен
Разреди, раздели на повеќе страни, распореди.
Албански: përhap, shtrij
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
(нар. поез.) Разгодивме, мале, јунаците / каде двајца, мале, каде тројца.

разграни повеќе

разгранат
Вид збор: Глагол, свршен
развие, рашири
Албански: përhap, degëzoj
Употреба: Преносно значење

разгрне повеќе

разгрнат
Вид збор: Глагол, свршен
Широко отвори, раствори.
Албански: përhap

разлее повеќе

разлеат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разлее) Потече во разни правци, се разнесе.
Албански: përhap
Употреба: Преносно значење , Разговорно

размачка повеќе

Види и: мачка (несв.)
размачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави со мачкање тенок слој врз некоја површина.
Албански: lyej, shtrij

разнесе повеќе

разнесат
Вид збор: Глагол, свршен
распространи, рашири
Албански: përhap
Употреба: Разговорно
(се разнесе) За слух, вест - се рашири, се распространи.
Албански: përhap

расејува повеќе

Види и: расее (св.)
(се) расејуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) расее

распливне повеќе

(се) распливнат
Вид збор: Глагол, свршен
растури, се растури
Албански: shpërndaj
Примери:
Се распливна маслото.
Направи нешто да стане нејасно, неопределено; стане нејасен, неопределен.
Албански: paqartë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Многу се распливна во подробности.

распостеле повеќе

Види и: постеле (св.)
распостелат
Вид збор: Глагол, свршен
Постеле нешто нашироко.
Примери:
Жената ги распосла килимите.

распостелува повеќе

Види и: распостеле (св.)
распостелуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
распостеле

распостила повеќе

Види и: распостеле (св.)
распостилаат
Вид збор: Глагол, несвршен
распостеле

распростира повеќе

Види и: распростре (св.)
(се) распростираат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) распростре

распространи повеќе

распространат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи пространо или уште попространо.
Албански: përhap
Рашири по опсег.
Албански: përhap
Употреба: Преносно значење
(се распространи) Стане пространо или уште попространо.
Албански: përhap
(се распространи) Се рашири по опсег.
Албански: përhap
Употреба: Преносно значење

распространува повеќе

Види и: распространи (св.)
(се) распространуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) распространи

распростре повеќе

распрострат
Вид збор: Глагол, свршен
Простре нешто нашироко.
Албански: përhap
распространи
Албански: përhap
Употреба: Преносно значење
(се распространи) Се простре нашироко.
Албански: përhap
(се распростре) се распространи
Албански: përhap
Употреба: Преносно значење

растила повеќе

растилаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Постила, простира нешто нашироко.
Албански: shtroj
Примери:
Пред нас зеде да го растила платното.
Шири нешто наоколу.
Албански: shtroj, zgjëroj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Светла убост растилаше.

расчепати повеќе

Види и: расчепи (св.)
(се) расчепатат
Вид збор: Глагол, свршен
расчепи

расчепатува повеќе

Види и: расчепува (несв.)
(се) расчепатуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) расчепува

расчепи повеќе

расчепат
Вид збор: Глагол, свршен
За нозе, уста - рашири преку мера.
Албански: hap

расчуе повеќе

(се) расчујат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л.) Се рашири, се прочуе (глас, вест и сл.)

рашири повеќе

рашират
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане поопширно.
Албански: zgjerohet
За раце, нозе, крилја - отвори ширум.
Албански: zgjerohet
(се рашири) се распространи
Албански: përhap

раширува повеќе

Види и: рашири (св.)
(се) рашируваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) рашири

рее повеќе

реат
Вид збор: Глагол, несвршен
Полека разнесува, шири нешто (студ, светлина, миризба).
Употреба: Поетски збор

сее повеќе

сејат
Вид збор: Глагол, несвршен
Шири, распрснува сред луѓе - идеи, гласови; смут, раздор; бацили и сл.
Албански: mbjell, përhap
Употреба: Преносно значење

слушне повеќе

Види и: слуша (несв.)
слушнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се слушне) Се рашири вест, се искаже мислење и сл.
Албански: dëgjohet
Употреба: Безлично

спростира повеќе

Види и: спростре (св.)
спростираат
Вид збор: Глагол, несвршен
спростре
Албански: ndej, shtroj
Примери:
Спростира алишта.
(се спростира) се спростре
Албански: shtrij, përhap

спростре повеќе

Види и: простре (св.)
спрострат
Вид збор: Глагол, свршен
За облека - разобеси да се суши.
Албански: thaj
постеле
Албански: mbuloj
Доведе до некој предел, распространи.
Албански: shtrij
Употреба: Преносно значење
(се спростре) Заземе некое пространство.
Албански: zgjërohet

спружи повеќе

спружат
Вид збор: Глагол, свршен
(се спружи) се спростре
Албански: përhap

струи повеќе

струјат
Вид збор: Глагол, несвршен
се шири
Албански: përhapet
Употреба: Преносно значење
Примери:
Веднаш почнаа да струјат новите идеи.

чепати повеќе

(се) чепатат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за уста, нозе) Широко отвора, раширува, преку мера.
Албански: përhap

шири повеќе

шират
Вид збор: Глагол, несвршен
Раствора, отвора широко.
Албански: hap, zgjëroj