splash - онтологија

блискот повеќе

мн. блискоти
Вид збор: Именка, машки род
Излив на течност од нешто.

заплиска повеќе

Види и: плиска (несв.)
заплискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плиска со течност, обично со вода.
Албански: spërkat
За бран - почне да плиска допирајќи нешто.
Албански: spërkat
Осети некаква дразба.
Албански: përplas
Употреба: Преносно значење
(се заплиска) Почне да се плиска, да се прска со вода себеси или еден со друг.
Албански: përplas

заплуска повеќе

заплускаат
Вид збор: Глагол, свршен
заплиска
Албански: spërkat
Употреба: Дијалектен збор

заџбура повеќе

заџбураат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заџбура) Почне да шлапа во вода.
Албански: llapashit në ujë

зашлака повеќе

Види и: шлака (несв.)
зашлакаат
Вид збор: Глагол, свршен
заплиска
Албански: përplas
(се зашлака) Почне да се плиска во /со вода.
Албански: përplas

исплиска повеќе

исплискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наводени некого или нешто, испрска.
Албански: stërpik, spërkat
(се исплиска)
Албански: spërkatem

окапе повеќе

окапат
Вид збор: Глагол, свршен
(се окапе) Се облеа со вода.
Албански: spërkat

оплеска повеќе

оплескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Многу извалка, изгнаси.
Албански: njollos, ndotë

отплисне повеќе

отплиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Плисне дел од содржината на сад со течност.

пласне повеќе

пласнат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) Фрли, падне и при падот даде звук.
Албански: përplas
(се пласне) Се фрла (на земја, кревет).
Албански: përplaset

плесок повеќе

мн. плесоци
Вид збор: Именка, машки род
(за вода или течност) Паѓа со силен плесок.
Албански: çikla

плиска повеќе

плискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Силно излива, блиска вода или друга течност.
Албански: spërkat

плискање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Фрлање вода или друга течност.
Албански: përplas
Излива течност од чаша.
Албански: rrjedh

плисне повеќе

плиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Излее, блисне течност со силен замав.
Албански: hedh
Блисне вода врз делови од телото или врз човек општо.
Албански: hedh
Употреба: Преносно значење
За дожд - почне силно да врне.
Албански: hedh
Употреба: Преносно значење
За бран, езеро, море, река.
Албански: hedh
(се плисна) Се прсне себеси со вода.
Албански: hedh

плуска повеќе

плускаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира предизвикувајќи плусок.
Албански: përplasem
(се плуска) Се удира плускајќи.
Албански: përplasem

покашка повеќе

Види и: кашка (несв.)
покашкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се покашка) шлапка, пошлапка

полее повеќе

полеат
Вид збор: Глагол, свршен
Плисне, разлее течност.
Албански: stërpik, ujis

поплиска повеќе

Види и: плиска (несв.)
поплискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Излива малку, некое време вода или друга течност со силно замавнување.
Албански: stërpik, spërkat
(се поплиска) Се плиска малку, кратко време.
Албански: spërkatem pak

потури повеќе

потурат
Вид збор: Глагол, свршен
(се потури) се полие
Албански: lagem, njollosem

пошлака повеќе

пошлакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Плеска малку со вода.

пошлапа повеќе

пошлапаат
Вид збор: Глагол, свршен
Шлапа, цапа малку, некое време (на пример во кал).
Шлапа малку, кратко време.

прска повеќе

прскаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се прска) Се плиска со вода.
Албански: përplas
(се прска) Се плискаат со вода меѓусебно.
Албански: përplas

расплиска повеќе

Види и: плиска (несв.)
расплискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Плиска на разни страни.
Албански: stërpik
Примери:
Ја расплиска водата.
(се расплиска) Почне силно да врне.
Албански: fort bie shi
Примери:
Се расплиска дождов.

сплиска повеќе

сплискаат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) За дожд - почне силно да врне.
Албански: bie shumë shi

сплускува повеќе

Види и: сплиска (св.)
сплускуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
сплиска
Албански: bie shumë shi

цап повеќе

Вид збор: Извик
За означување на звукот што се слуша кога ќе се пушти мал предмет во течност односно кога ќе се цапне во нешто.
Примери:
Одеше по тротоарот и наеднаш цап! - згазна во водата.

шлап повеќе

Вид збор: Извик
Звук што се испушта при движење, одење во вир, кал.
Звук за нешто што паднало, што пласнало.

шлапа-шлупа повеќе

Вид збор: Извик
шлап