spirit - онтологија

дух повеќе

мн. духови
Вид збор: Именка, машки род
Психички способности - способност за спознание.
Албански: mendje
Општа психичка состојба, морална сила.
Албански: shpirt
Господ, створител
Албански: shpirt
Употреба: Црковен термин

душа повеќе

мн. души
Вид збор: Именка, женски род
Нематеријалното начело на животот на човекот кое по смртта го напушта телото.
Албански: shpirt
Употреба: Религија

чпирто повеќе

Вид збор: Именка, среден род
шпиритус
Употреба: Разговорно

шпиритус повеќе

(едн.) шпиритусот
Вид збор: Именка, машки род
спирт, алкохол
Албански: shpirt

шпирт повеќе

Вид збор: Именка, машки род
шпиритус

шпирто повеќе

Вид збор: Именка, среден род
шпиритус
Турски: ispirto
Употреба: Разговорно