spin - онтологија

доиспреде повеќе

Види и: испреде (св.)
доиспредат
Вид збор: Глагол, свршен
Испреде сѐ, до крај.

допреде повеќе

Види и: преде (несв.)
допредат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со предењето, испреде се, до крај.

заврти повеќе

завртат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заврти) Hаправи кружно движење околу својата оска.
Албански: thurje

завртка повеќе

заврткаат
Вид збор: Глагол, свршен
вртка, заврти
Албански: vërtis, rrotulloj

запреде повеќе

запредат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да преде.
Албански: tjerr

изнапреде повеќе

изнапредат
Вид збор: Глагол, свршен
Испреде многу, напреде во голема количина.
(се изнапреде) Се напреде многу, во доволна мера.

испреде повеќе

Види и: преде (несв.)
испредат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со предење.
Албански: mbaron me tjerrje

напреде повеќе

напредат
Вид збор: Глагол, свршен
Испреде во доволно или во големо количество.
Албански: tjerr shumë
(се напреде) Се задоволи, се наработи со предење.
Албански: tjerr tepër

напредува повеќе

Види и: напредне (св.)
напредуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Преде во доволно или во големо количество.
Албански: tjer

преде повеќе

предат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави, усукува нишки од волна, памук.
Албански: tjerr

препреде повеќе

Види и: испреде (св.)
предедат
Вид збор: Глагол, свршен
Испреде повторно или поинаку.