spill - онтологија

излее повеќе

излеат
Вид збор: Глагол, свршен
Им дава слободен замав или израз на своите чувства, расположби и сл.
Албански: derdh
Употреба: Преносно значење
За светлосен извор: месечина, сонце - рашири светлина.
Албански: hapërdaj
Употреба: Преносно значење
(се излее) За течна маса во сад - се пролее.
Албански: derdh

излива повеќе

(се) изливаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) излева

излие повеќе

Види и: излее (св.)
(се) излијат
Вид збор: Глагол, свршен
излее

исипе повеќе

исипат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сипење испразни, истури нешто.
Албански: derdh

исплиска повеќе

исплискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Излее, истури вода.
Албански: derdh

испоразлее повеќе

Види и: разлее (св.)
испоразлеат
Вид збор: Глагол, свршен
Разлее во големо количество.

испосипе повеќе

испосипат
Вид збор: Глагол, свршен
Исипе големо количество, посипе на голема површина.
Албански: derdh

истече повеќе

истечат
Вид збор: Глагол, свршен
Излезе од некаде со течење, се излее.
Албански: rrjedh, derdhë

истури повеќе

истурат
Вид збор: Глагол, свршен
Излее, исипе течност од некаде.
Албански: derdh
Излее, преточи некакво чувство во определена реакција.
Албански: derdh
Употреба: Преносно значење
(се истури) Се излее од сад.
Албански: derdh

напливне повеќе

напливнат
Вид збор: Глагол, свршен
За течност - надотече, се разлее во големо количество.
Албански: vërshoj, rrjedh

натури повеќе

натурат
Вид збор: Глагол, свршен
Тури течност врз нешто, полее.
Албански: derdh, njollos
(се натури) се полее
Албански: lagem

одлисне повеќе

одлиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Оттури, истури дел од течност што се наоѓа во некаков сад.

плиска повеќе

плискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се плиска) излие
Албански: derdh

плисне повеќе

плиснат
Вид збор: Глагол, свршен
(за чувства) Разлее како вода, како бран.
Албански: derdh
Употреба: Поетски збор , Преносно значење
(за светлина) разлее
Албански: hapërdaj
Употреба: Поетски збор , Преносно значење
(се плисна) Се блисне течност од некаков сад.
Албански: hedh
Употреба: Преносно значење

подистури повеќе

Види и: истури (св.)
подистурат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подистури) Се истури нешто во мало количество.
Албански: derdh, zbraz

поразлее повеќе

Види и: разлее (св.)
поразлеат
Вид збор: Глагол, свршен
Разлее, истури течност од сад (обично поради невнимание).
Албански: derdh
За река - излезе од корито малку, во некоја мера.
Албански: derdh
(се поразлее) За река, вода - се излее малку, во мала мера.
Албански: derdh

порастури повеќе

Види и: растури (св.)
порастурат
Вид збор: Глагол, свршен
Истури, пролее малку, во мала мера.
Албански: derdh
(се порастури) Се истури малку, во мала мера.
Албански: shprish

пролее повеќе

Види и: лее (несв.)
пролеат
Вид збор: Глагол, свршен
истури
Албански: derdh
Силно обилно истече.
Албански: derdh
(се пролее) се излее
Албански: derdhet

разлее повеќе

разлеат
Вид збор: Глагол, свршен
Исипе, истури течност од сад.
Албански: derdh

расипе повеќе

расипат
Вид збор: Глагол, свршен
Исипе нешто, сипе на многу места.
Албански: derdhë
(се расипе) Се разлее, се исипе на разни страни, се истури.

расипува повеќе

(се) расипуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се расипува) Се растура.
Албански: prishet, derdhet
Примери:
На баба ми и се тресат рацете па го расипува кафето.

сосипе повеќе

сосипат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сосипе) се исипе, се истури
Албански: derdhet

сосипува повеќе

Види и: сосипе (св.)
(се) сосипуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се исипува, се истура.
Албански: derdhet