sow - онтологија

всее повеќе

всеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави иницијална каписла; пушти во оптек.
Албански: mbjell
(се всее) (само 3л.) се засади, влезе
Албански: mbjell

засее повеќе

Види и: сее (несв.)
засеат
Вид збор: Глагол, свршен
Сее, насее за да никне.
Албански: mbjell
Употреба: Земјоделство

изнасее повеќе

Види и: насее (св.)
изнасеат
Вид збор: Глагол, свршен
Насее многу, во голема мера.
Употреба: Земјоделство

исее повеќе

исеат
Вид збор: Глагол, свршен
Посее се до крај (сето семе).
Албански: mbjell të gjitha

испосее повеќе

Види и: посее (св.)
испосеат
Вид збор: Глагол, свршен
изнасее
Албански: mbjell
Целосно посее семе.
Албански: mbjell

насее повеќе

насеат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши сеење на некоја површина, посее доволно.

понасее повеќе

Види и: насее (св.)
понасеат
Вид збор: Глагол, свршен
Насее во извесна мера.
Употреба: Земјоделство

поотсее повеќе

Види и: отсее (св.)
поотсеат
Вид збор: Глагол, свршен
Отсее малку или уште малку.

порасее повеќе

Види и: расее (св.)
порасеат
Вид збор: Глагол, свршен
Расее семе малку, донекаде.
Расее семе на повеќе места, насекаде.

посее повеќе

посеат
Вид збор: Глагол, свршен
Засее, фрли семе да никне.
Албански: mbjell
Употреба: Земјоделство
Внесе, рашири меѓу луѓето нешто (идеи, гласови; смут, раздор).
Албански: mbjelli
Употреба: Преносно значење
Сее малку, кратко време.
Албански: sit
Употреба: Земјоделство

пресее повеќе

пресеат
Вид збор: Глагол, свршен
Одново посее.
Албански: mbjell sërish
Употреба: Земјоделство

присее повеќе

присеат
Вид збор: Глагол, свршен
Насее уште малку, засее дополнително.
Употреба: Земјоделство

сее повеќе

сејат
Вид збор: Глагол, несвршен
Фрла семе на подготвена почва за посев.
Албански: mbjell
Употреба: Земјоделство