soul - онтологија

гради повеќе

градите
Вид збор: Именка, множина
внатрешност, интима, душа
Албански: shpirt
Употреба: Преносно значење

дух повеќе

мн. духови
Вид збор: Именка, машки род
душа
Албански: shpirt

душа повеќе

мн. души
Вид збор: Именка, женски род
Целокупност на чувствата, свеста и на карактерните особини на човекот.
Албански: shpirt
Употреба: Филозофија

соул повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Стил во музиката, шлагерска музика со меланхоличен призвук и страстен ритам, карактеристичен за американските црнци.
Употреба: Музика и танц

џан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
душа, живот
Турски: can
Употреба: Архаизам