sorrow - онтологија

дерт повеќе

мн. дертови
Вид збор: Именка, машки род
грижа, мака, тешкотија
Турски: dert Албански: dert, hall
Тага, јад, мака, болка, обично љубовна.
Албански: dert, hall, dhimbje

жал повеќе

мн. жалови
Вид збор: Именка, машки род
Тага, мака, душевна болка.
Албански: pikëllim

жалба повеќе

мн. жалби
Вид збор: Именка, женски род
жал, тага, мака
Албански: pikëllim, dhimbje

јад повеќе

мн. јадови
Вид збор: Именка, машки род
Грижа, мака, душевна тежина.
Албански: breng, dert

јадост повеќе

Види и: јад (м.)
мн. јадости
Вид збор: Именка, женски род
јад
Употреба: Поетски збор

печал повеќе

Вид збор: Именка, женски род
жал, тага, тегобност

солза повеќе

мн. солзи
Вид збор: Именка, женски род
плачење, жал, тага
Албански: lotim, pikëllim
Примери:
Доведе до солзи.

тага повеќе

мн. таги
Вид збор: Именка, женски род
жалост, болка
Албански: pikëllim
Примери:
Голема, тешка тага.

ќедер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
грижа, мака
Турски: keder Албански: qeder, brengë
Употреба: Архаизам

укруп повеќе

Вид збор: Именка, машки род
тага, душевна болка, мака
Турски: kürub
Примери:
Укруп на срцето му паднало.