soften - онтологија

мекнее повеќе

мекнеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува мек, омекнува.

облагне повеќе

облагнат
Вид збор: Глагол, свршен
За времето - се затопли.
Албански: zbutet, ngrohet
Употреба: Преносно значење

омекне повеќе

омекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде меко или помеко.
Албански: zbus
Направи некого да биде мек, кроток, попустлив; одоброволи некого.
Албански: zbus
Употреба: Преносно значење
Стане мек или помек.
Албански: zbus
Стане поблаг, кроток, попустлив.
Албански: zbus
Употреба: Преносно значење

поомекне повеќе

Види и: омекне (св.)
поомекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Омекне малку, донекаде.

попушти повеќе

попуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане помалку крут.
Албански: zbutet
Намали во интензитет, во силина.
Албански: zbutet

поразмекне повеќе

Види и: размекне (св.)
поразмекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Размекне, омекне малку, во некоја мера.
Албански: zbus pak
Направи некого да стане помек, поблаг, попопустлив.
Албански: zbus
Употреба: Преносно значење
(се поразмекне) Стане помек или попопустлив.
Албански: zbut, bëhet më i butë

размекне повеќе

размекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане меко, да омекне.
Воздејствува врз некого да стане душевно мек, попустлив.
Употреба: Разговорно
(се размекна) Стане мек.
Стане душевно мек, попустлив.
Употреба: Разговорно

разнежи повеќе

разнежат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разнежи) Се привикне на нежност, удопство, комфор.
Албански: lazdëroj, bën të ndijshëm

раскашави повеќе

раскашават
Вид збор: Глагол, свршен
(се раскашави) За време - омекне.
Албански: zbus

смекне повеќе

смекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи помек, поеластичен.
Албански: zbutë
Направи помалку суров, строг.
Албански: pagdhendur
Направи помек, попријатен за очи, уши.
Албански: zbutë
(се смекне) Стане помек, поеластичен, загуби тврдост.
Албански: zbut
(се смекне) Стане помалку суров, строг.
Албански: zbut
(се смекне) Стане помек, попријатен за очи, уши.
Албански: zbut