society - онтологија

друштво повеќе

мн. друштва
Вид збор: Именка, среден род
Организација, здружение во кое членовите се здружени заради заеднички цели, задачи, интереси и сл.
Албански: shoqëri

општество повеќе

мн. општества
Вид збор: Именка, среден род
Заедница на луѓе обединети со форми на заеднички живот, со јавна и државна власт и производствена дејност, материјална и духовна култура, општествен систем.
Албански: shoqëri
Група луѓе обединети со заеднички интереси, статус и потекло.
Албански: komunitet