sober - онтологија

доистрезни повеќе

Види и: истрезни (св.)
доистрезнат
Вид збор: Глагол, свршен
Истрезни некого сосема, дотрезни.
Албански: çdehem tërësisht, kthjellem
(се доистрезни) Се истрезни сосема.
Албански: çdehem, kthjellem

истрезни повеќе

истрезнат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе во трезна состојба.
Албански: kthjellohem
(се истрезни) Стане трезен.
Албански: kthjellohem

освести повеќе

освестат
Вид збор: Глагол, свршен
Помогне некому да стане свесен за нешто, за своите интереси и сл.
Албански: kthjelloj
Употреба: Преносно значење

отрезни повеќе

отрезнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде трезен.
Албански: kthjellohem
Направи некој да стане свесен за некоја состојба или ситуација.
Албански: kthjellohet
Употреба: Преносно значење
(се отрезни) Стане трезен.
Албански: kthjellohem, çdehem
(се отрезни) Сфати, стане свесен за нешто.
Албански: kthjellohem
Употреба: Преносно значење

поистрезни повеќе

Види и: истрезни (св.)
поистрезнат
Вид збор: Глагол, свршен
истрезни
Албански: kthjelloj
(се поистрезни) Се истрезни малку или уште повеќе.
Албански: kthjellem

поотрезни повеќе

Види и: отрезни (св.)
поотрезнат
Вид збор: Глагол, свршен
Отрезни малку, донекаде.
Албански: çdeh, kthjellohem
се поотрезни) се отрезни
Албански: çdeh, kthjellohem

порастрезни повеќе

Види и: растрезни (св.)
порастрезнат
Вид збор: Глагол, свршен
Растрезни некого малку, донекаде.
Албански: kthjellohem
(се порастрезни) Се растрезни малку, донекаде.
Албански: kthjellohem

расвести повеќе

(се) расвестат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да почне да преоѓа од несвесна во свесна состојба.

растрезни повеќе

Види и: трезни (несв.)
растрезнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане некој трезен.
Албански: kthjell
Примери:
Дождот малу го растрезни.
(се растрезни) Стане трезен.
Албански: kthjellem
Примери:
Брзо се растрезни.

трезни повеќе

трезнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Направи трезен.
Албански: kthjelloj