sneak - онтологија

вража повеќе

вражаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мрда, се движи.
Албански: lëviz
Употреба: Преносно значење

измушне повеќе

(се) измушнат
Вид збор: Глагол, свршен
Крадешкум се провлече, се извлече од негде, помине негде.

искраде повеќе

искрадат
Вид збор: Глагол, свршен
(се искраде) Скришно отиде од негде.
Албански: përvidhem

искрадне повеќе

Види и: искраде (св.)
(се) искраднат
Вид збор: Глагол, свршен
се искраде

испровре повеќе

испроврат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испровре)
Албански: përvidhem

краде повеќе

крадат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се краде) Оди, излегува без дозвола, кришум.
Албански: msheftaz

лази повеќе

лазат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се влече, се движи без брзање.
Албански: zvarritet vjedhurazi
Употреба: Преносно значење

пипа повеќе

пипаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(разг.) краде, пофаќа
Албански: vjedh
Употреба: Разговорно

поткрадне повеќе

поткрадне
Вид збор: Глагол, свршен
(се поткрадне) Се приближи, се вовре скришно, потајно.
Албански: përvidhem
(се поткрадне) Направи, не забележи грешка од невнимание.
Албански: përvidhet

прикраде повеќе

(се) прикрадат
Вид збор: Глагол, свршен
Се приближи, дојде, влезе кришкум, потајно, незабележано.

развража повеќе

(се) развражат
Вид збор: Глагол, свршен
Се разотиде вражајќи, лазејќи, влечкајќи се.
Примери:
Било многу рано, уште не беа развражале куќните луѓе.