smear - онтологија

доизмачка повеќе

Види и: измачка (св.)
доизмачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измачка до крај, заврши со мачкањето.

домачка повеќе

Види и: мачка (несв.)
домачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со мачкањето.

замасли повеќе

Види и: замасти (св.)
(се) замаслат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) замасти

замасти повеќе

замастат
Вид збор: Глагол, свршен
Извалка со маст, со нешто мрсно.
Албански: njolloj
(се замасти) Се извалка со маст, со нешто мрсно.
Албански: njolloj

замачка повеќе

замачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прекрие, покрие со нешто што служи за мачкање.
Албански: fsheh
(се замачка) Се прекрие, се покрие со нешто што служи за мачкање.
Албански: mbuloj

измачка повеќе

Види и: мачка (несв.)
измачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде намачкано.
Албански: lyej
Направи да биде размачкано, извалкано.
Албански: njollos

мачка повеќе

мачкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Нанесува нешто на некоја површина.
Албански: ndot

намачка повеќе

Види и: мачка (несв.)
намачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се намачка) Си стави некаква маст, крем и сл.
Албански: lyej

намрси повеќе

намрсат
Вид збор: Глагол, свршен
Извалка со нешто мрсно.
Албански: njollosem me yndyrë

натучи повеќе

натучат
Вид збор: Глагол, свршен
Намрси, намачка леб со маст.
Албански: lyej me tëlyen
Употреба: Гастрономија

подзамачка повеќе

Види и: замачка (св.)
подзамачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Замачка малку, донекаде.
Албански: lyej
(се подзамачка) Се замачка малку, донекаде, некако.
Албански: lyej

подизмачка повеќе

Види и: измачка (св.)
подизмачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измачка малку, донекаде.

размачка повеќе

Види и: мачка (несв.)
размачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со мачкање извалка.
(се размачка) Стане измачкано, со мачкање извалкано.
Албански: njollosem, përlyhem

размачкува повеќе

Види и: размачка (св.)
(се) размачкуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) размачка