smash - онтологија

здроби повеќе

Види и: дроби (несв.)
здробат
Вид збор: Глагол, свршен
повреди
Албански: dërrmoj, lëndoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

откорне повеќе

откорнат
Вид збор: Глагол, свршен
Искрши, извади предмет (дел од некоја целина) со употреба на сила.
Албански: thyej, shkul

разбие повеќе

разбијат
Вид збор: Глагол, свршен
Со удар скрши, раскрои, разгроми.
Албански: thej
Со удар повреди некој дел на телото.
Албански: godas

разнесе повеќе

разнесат
Вид збор: Глагол, свршен
Разбие, раздроби на делови.
Албански: thyej

раскапе повеќе

раскапат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи на парчиња, раздроби.
Албански: copëtoj

расчукува повеќе

(се) расчукуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
расчука

смачка повеќе

смачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
сплеска, столчи
Албански: përplas

сплеска повеќе

сплескаат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, отепа
Албански: thyhet
Употреба: Преносно значење