slave - онтологија

заробеник повеќе

мн. заробеници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што е заробено од некоја страст и сл.
Албански: rob
Употреба: Преносно значење

ргач повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Оној кој напорно работи, ринта.
Турски: ırgat

роб повеќе

мн. робови
Вид збор: Именка, машки род
Во робовладетелското општество - човек кој е лишен од средствата за производство и кој се јавува како полна сопственост на својот господар.
Албански: rob
Употреба: Историја
Човек или народ под политичка зависност.
Албански: rob
Употреба: Политика
Човек кој е под власта на друг човек.
Албански: rob
Употреба: Преносно значење
Човек што ја потчинил на нешто својата волја, своите постапки; човек безгранично предаден на нешто.
Турски: skllav
Употреба: Преносно значење

робина повеќе

Види и: роб (м.)
мн. робини
Вид збор: Именка, женски род
Жена роб.
Примери:
Две млади робини.

робинчица повеќе

мн. робинчици
Вид збор: Именка, женски род
робина, робинка
Употреба: Деминутив
Примери:
црна робинчица

ропче повеќе

Види и: роб (м.)
мн. ропчиња
Вид збор: Именка, среден род
роб
Употреба: Деминутив

склав повеќе

мн. склавје
Вид збор: Именка, машки род
роб, заробеник

црнец повеќе

мн. црнци
Вид збор: Именка, машки род
Лице што врши тешка работа.
Албански: zezak, skllav
Употреба: Преносно значење