slaughter - онтологија

заколе повеќе

заколат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресече грклан, убие некого со пресекување на главата.
Албански: ther

исколе повеќе

исколат
Вид збор: Глагол, свршен
Заколе сѐ со ред, многу, сите.
Албански: therren
(се исколе) Се заколе, се убие еден со друг, меѓусебно (за множество).
Албански: therren
Покаже меѓусебно силна омраза, непријателство, ривалство и сл.
Албански: therrje
Употреба: Преносно значење

испоколе повеќе

испоколат
Вид збор: Глагол, свршен
Заколе повеќе животни или луѓе.
Албански: therr

коле повеќе

колат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сече грклан, глава на човек или на животно.
Албански: ther

наколе повеќе

наколат
Вид збор: Глагол, свршен
Исколе доволно или голем број.

помори повеќе

поморат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи помор, масовно погуби.