slaughter - онтологија

заколе повеќе

заколат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресече грклан, убие некого со пресекување на главата.
Албански: ther

исколе повеќе

исколат
Вид збор: Глагол, свршен
Заколе сѐ со ред, многу, сите.
Албански: therren
(се исколе) Се заколе, се убие еден со друг, меѓусебно (за множество).
Албански: therren
Покаже меѓусебно силна омраза, непријателство, ривалство и сл.
Албански: therrje
Употреба: Преносно значење

испоколе повеќе

испоколат
Вид збор: Глагол, свршен
Заколе повеќе животни или луѓе.
Албански: therr

касапница повеќе

мн. касапници
Вид збор: Именка, женски род
Зграда, просторија за колење добиток и подготовка на месото.
Албански: thertore
Масовно убивање луѓе.
Албански: therje, kasaphane
Употреба: Преносно значење

кланица повеќе

мн. кланици
Вид збор: Именка, женски род
Претпријатие, погон во индустријата на месо каде што се коле добиток.
Албански: thertore
За време на војна - масовно убивање на луѓе.
Албански: thertore, kasaphane
Употреба: Преносно значење

клање повеќе

Види и: коле (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
(глаг. им.) коле

колба повеќе

мн. колби
Вид збор: Именка, женски род
колење

коле повеќе

колат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сече грклан, глава на човек или на животно.
Албански: ther

колеж повеќе

мн. колежи
Вид збор: Именка, машки род
колење
Албански: therrje
Масовно убивање (на пример во војна).
Албански: therje, kërdi, masakër
Употреба: Преносно значење

наколе повеќе

наколат
Вид збор: Глагол, свршен
Исколе доволно или голем број.

помори повеќе

поморат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи помор, масовно погуби.