slander - онтологија

валка повеќе

валкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува лошо, невистини за некого, озборува, клевети.
Албански: shpif
Употреба: Преносно значење

извалка повеќе

Види и: валка (несв.)
извалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да биде оцрнет, зборува, направи за некого да се мисли лошо, наклевети.
Албански: shpif
Употреба: Преносно значење

клевети повеќе

клеветат
Вид збор: Глагол, несвршен
Измислува и шири клевети.

клепа повеќе

клепаат
Вид збор: Глагол, несвршен
клевети
Албански: shpif
Употреба: Преносно значење

кодоши повеќе

кодошат
Вид збор: Глагол, несвршен
клевети, поткажува
Албански: përgojon, spiunon
Употреба: Разговорно

набеди повеќе

набедат
Вид збор: Глагол, свршен
Неправедно обвини, наклевети.

наклевети повеќе

наклеветат
Вид збор: Глагол, свршен
Искаже клевета, набеди некого.

наклепа повеќе

наклепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наклевети, набеди некого.
Албански: përgojoj, përflas
Употреба: Преносно значење , Разговорно

накодоши повеќе

накодошат
Вид збор: Глагол, свршен
(се накодоши) (само мн.) Се поткажува взаемно пред некого.
Албански: gojos, shpif

озлогласи повеќе

озлогласат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти лош глас за некого или за нешто.

окали повеќе

окалат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти лош глас, создаде лошо име за некого; посрами, оцрни некого.
Албански: shpif, gojos
Употреба: Преносно значење

прекажува повеќе

Види и: прекаже (св.)
прекажуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
озборува
Албански: përflas, përfol, shpif