skirt - онтологија

долница повеќе

мн. долници
Вид збор: Именка, женски род
здолниште
Албански: fund, fistan

здолница повеќе

Види и: здолниште (ср.)
мн. здолници
Вид збор: Именка, женски род
Долен дел од женска облека.
Албански: fund

здолниште повеќе

Види и: здолница (ж.)
мн. здолништа
Вид збор: Именка, среден род
Долен дел од женска облека.
Албански: jetek

сукња повеќе

мн. сукњи
Вид збор: Именка, женски род
женска облека
Српски: сукња Бугарски: пола
Употреба: Дијалектен збор

фастан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
фустан
Турски: fistan
Употреба: Дијалектен збор

фистан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
фустан
Турски: fistan
Употреба: Дијалектен збор

фустан повеќе

мн. фустани
Вид збор: Именка, машки род
Дел од машката народна носија, здолниште од бело платно, долго до колената од струкот надолу богато набрано.

фустанче повеќе

Види и: фустан (м.)
мн. фустанчиња
Вид збор: Именка, среден род
фустан
Употреба: Деминутив