skill - онтологија

вештина повеќе

мн. вештини
Вид збор: Именка, женски род
умеење, снаодливост
Албански: shkathtësi

марифет повеќе

мн. марифети
Вид збор: Именка, машки род
вештина, снаодливост, лукавство
Турски: marifet Албански: marifet, aftësi
Употреба: Разговорно

пеливанлак повеќе

мн. пеливанлаци
Вид збор: Именка, машки род
вештина, уметност
Албански: aftësi, mjeshtëri
Употреба: Преносно значење , Разговорно
Примери:
Треба пеливанлак.

рака повеќе

мн. раце
Вид збор: Именка, женски род
Како симбол на трудот за означување на квалитетот, вештината на некој мајстор.
Албански: mjeshtëri

техника повеќе

техниката
Вид збор: Именка, женски род
Воопшто вештина, умешност, увежбаност во нешто.
Албански: teknikë, mjeshtëri

умеење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
вештина, умешност
Албански: aftësi, zotësi

умение повеќе

Вид збор: Именка, среден род
умеење

умешност повеќе

мн. умешности
Вид збор: Именка, женски род
вештина, способност, умеење

фат повеќе

Вид збор: Именка, машки род
(од фати) вештост
Примери:
Нема фат во работата.