sister - онтологија

дада повеќе

мн. дади
Вид збор: Именка, женски род
Назив за сестра.
Албански: motër, dadë
Употреба: Разговорно

дотка повеќе

мн. дотки
Вид збор: Именка, женски род
Постара сестра.
Албански: dadë, motër
Употреба: Дијалектен збор
Назив за обраќање кон постаро женско лице.
Албански: dadë, grua në moshë
Употреба: Дијалектен збор

сестра повеќе

мн. сестри
Вид збор: Именка, женски род
Секоја од ќерките во однос на другите деца на истите родители.
Албански: motër

сестрица повеќе

мн. сестрици
Вид збор: Именка, женски род
сестра
Албански: motër
Употреба: Деминутив
Во некои говори - золва во однос на својата снаа.
Албански: kunatë

сестриче повеќе

мн. сестричиња
Вид збор: Именка, среден род
Помала, неполнолетна сестра.
Употреба: Хипокористика
Примери:
Моето сакано сестриче.

сестричка повеќе

мн. сестрички
Вид збор: Именка, женски род
сестра
Употреба: Деминутив

цеца повеќе

цецо
Вид збор: Именка, женски род
Обраќање кон постара сестра, дада, сестричка.