sieve - онтологија

исее повеќе

исеат
Вид збор: Глагол, свршен
Просее, пречисти низ сито, решето (брашно, жито, песок).
Албански: sit, shoshit

посее повеќе

посеат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сеење (низ сито, решето) пречисти мало количество од нешто што се сее (брашно, жито, песок).
Албански: sit

сее повеќе

сејат
Вид збор: Глагол, несвршен
За брашно, песок - пречистува, просејува.
Албански: sit

цеди повеќе

цедат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пропушта течност низ цедило за да се пречисти.
Албански: sitë