sieve - онтологија

ѓевгир повеќе

мн. ѓевгири
Вид збор: Именка, машки род
Сад со решеткаво, шупливо дно, што служи за цедење.
Турски: kevgir Албански: kulluese

решето повеќе

мн. решета
Вид збор: Именка, среден род
Вид јадро сито.

решетце повеќе

Види и: решето (ср.)
мн. решетциња
Вид збор: Именка, среден род
решето
Употреба: Деминутив

ситенце повеќе

Види и: сито (ср.)
мн. ситенца
Вид збор: Именка, среден род
сито
Употреба: Деминутив

сито повеќе

мн. сита
Вид збор: Именка, среден род
Направа за сеење брашно и сл.
Албански: sitë
Примери:
Јадро, ситно сито.

ситце повеќе

Види и: сито (ср.)
мн. ситца
Вид збор: Именка, среден род
сито
Употреба: Деминутив

сурнак повеќе

mn. сурнаци
Вид збор: Именка, машки род
Вид ситно сито.

цедалка повеќе

мн. цедалки
Вид збор: Именка, женски род
Прибор со мрежа за прецедување, на пример, чај.

цедење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) цеди
Примери:
цедење на вода

цедилка повеќе

мн. цедилки
Вид збор: Именка, женски род
Прибор со мрежа за прецедување.
Албански: sitë

цедило повеќе

мн. цедила
Вид збор: Именка, среден род
Прибор за цедење млеко и други течности.
Албански: kulluese

цедилце повеќе

Види и: цедило (ср.)
мн. цедилца
Вид збор: Именка, среден род
цедило, цедилка
Употреба: Деминутив

честина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Густо решето, решето со мали окца.