shove - онтологија

ашка повеќе

ашкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
турка
Употреба: Разговорно

бувка повеќе

бувкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се бувка) се турка
Албански: shtyhet

бутка повеќе

буткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се бутка) се турка
Албански: shtyhet
Употреба: Разговорно

бутне повеќе

бутнат
Вид збор: Глагол, свршен
става, дава
Албански: fus
Употреба: Разговорно

збутка повеќе

збуткаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се збутка) Почна да се бутка.
Албански: fillon të shtyhet

пика повеќе

пикаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пика) Се турка во нешто.
Албански: fus, shtyj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Се пика насекаде

потурка повеќе

потуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се потурка) Вистина се потуркаа, ама влегоа сите.
Албански: shtyj

протурка повеќе

протуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се протурка) Со туркање се приближи, дојде до некое место.
Албански: shtyj

тиска повеќе

тискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
турка, бутка
Албански: shtyj

турне повеќе

турнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се турне) се турка
Албански: shtyj