shout - онтологија

вика повеќе

викаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува, кажува гласно.
Албански: bërtas

викне повеќе

викнат
Вид збор: Глагол, свршен
Гласно се обрати на некого, најчесто по име или со наредба.
Албански: qortoj

врекне повеќе

врекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Викне, дигне врева.
Албански: bërtas

вреска повеќе

врескаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пишти гласно, силно плаче.
Албански: piskëllon, piskat

дере повеќе

дерат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се дере) Вика силно.
Албански: bërtas

довика повеќе

Види и: вика (несв.)
довикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Повика некого, вика гласно по некого од извесна далечина.
Албански: thërras

довикне повеќе

довикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Повика некого, вика гласно по некого од извесна далечина; со викање соопштува нешто од извесна далечина.

довикнува повеќе

(се) довикнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се повикуваат еден со друг.

довикува повеќе

довикуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се довикува, само мн.) Се повикуваат еден со друг.

завика повеќе

завикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вика.
Албански: bërtas

загрми повеќе

Види и: грми (несв.)
загрмат
Вид збор: Глагол, свршен
Викне силно, громко.
Албански: bërtas
Употреба: Преносно значење

згрми повеќе

згрмат
Вид збор: Глагол, свршен
(еднокр.) Гласно свика, извика.
Албански: bërtas
Употреба: Преносно значење

извика повеќе

Види и: вика (несв.)
извикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже гласно, издаде вик.
Албански: bërtas
(се извика) Силно викне, се провикне.
Албански: bërtas

извикне повеќе

извикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Викне гласно, еднаш.

изнавика повеќе

изнавикаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнавика) Се навика некому, многу, упати некому прекорни зборови.
Албански: bërtas

изразвика повеќе

(се) изразвикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се развика многу, наеднаш.

нададе повеќе

нададат
Вид збор: Глагол, свршен
(се нададе) Се навика некому.
Албански: bërtas

поразвика повеќе

Види и: развика (св.)
поразвикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се развика малку, некое време.

провикне повеќе

Види и: викне (св.)
(се) провикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Викне силно и кратко.

развика повеќе

(се) развикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно да вика.
Примери:
Кога се развика, собата ечеше.

раздира повеќе

Види и: раздере (св.)
(се) раздираат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раздерува

расцрка повеќе

Види и: црка (несв.)
(се) расцркаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) развика, (се) раздере
Примери:
Ама се расцркала женава!

расцркува повеќе

Види и: расцрка (св.)
(се) расцркуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) расцрка

рука повеќе

рукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
рукне, викне

рукне повеќе

рукнат
Вид збор: Глагол, свршен
Викне силно.
Албански: bërtas

свика повеќе

свикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Викне силно еднаш или неколку пати по еднаш.
Албански: bërtas
Примери:
Молчеше, молчеше и наеднаш свика.

свикува повеќе

Види и: свика (св.)
свикуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Извика гласно.
Албански: bërtas

спука повеќе

спукаат
Вид збор: Глагол, свршен
свика
Албански: bërtas
Употреба: Преносно значење
Примери:
Спукај им малу, па ќе видиш што ќе сторат.

спукоти повеќе

спукотат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне одеднаш да чука, вика, вришти
Албански: kërsas
свика, подвикне
Албански: bërtas
Употреба: Преносно значење