shallow - онтологија

бегол повеќе

беглиот
Вид збор: Придавка
Што е направен набрзина, без задржување и задлабочување.

плитко повеќе

Вид збор: Прилог
Што е на површината.
Примери:
Плитко сте изорале.
Што не е добро промислено, што не е темелно.
Примери:
Многу плитко сте ја замиелиле таа работа.

плиток повеќе

плитки
Вид збор: Придавка
површен, празен
Примери:
Плиток ум.

површен повеќе

површни
Вид збор: Придавка
Што се ограничува само на тоа што најлесно се гледа, што не навлегува во суштината.