shake - онтологија

доистресе повеќе

Види и: истресе (св.)
доистресат
Вид збор: Глагол, свршен
истресе сè
Албански: shkund krejt
Истресе нешто до крај, убаво.
Албански: shkund mirë

дрма повеќе

дрмаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тресе
Употреба: Дијалектен збор

дрмне повеќе

Види и: дрмоли (несв.)
дрмнат
Вид збор: Глагол, свршен
Дрма малку.
Употреба: Дијалектен збор

дрмоли повеќе

дрмолат
Вид збор: Глагол, несвршен
Силно или грубо тресе некого или нешто.
Албански: shkund, tund
(се дрмоли) Се бори, се дави со некого.
Албански: kacafytem

друса повеќе

друсаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тресе, ниша
Албански: tund, lëkund

заклацка повеќе

Види и: клацка (несв.)
заклацкаат
Вид збор: Глагол, свршен
За течност - заниша, размеша со клацкање во внатрешноста на садот
Албански: tund

заниша повеќе

Види и: ниша (несв.)
занишаат
Вид збор: Глагол, свршен
Придвижи во место, малку залула, затресе.
Албански: lëkundem, tundem
(се заниша) Се придвижи в место, малку се затресе.
Албански: lëkundem

затресе повеќе

Види и: тресе (несв.)
затресат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тресе нешто.
Албански: dridhë
Кусо време тресе, површно, малку.
Албански: dridhë pak
(се затресе) Почне да се тресе.
Албански: dridhë, tund

затруса повеќе

затрусаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да труса.
Албански: filloj të tund
(се затруса) Почне да се труса.
Албански: fillon të tund

здрмоли повеќе

Види и: дрмоли (несв.)
здрмолат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш почне да дрмоли некого или нешто.
Албански: shkund

издрмоли повеќе

издрмолат
Вид збор: Глагол, свршен
Силно, грубо затресе целосно.

испердуши повеќе

испердушат
Вид збор: Глагол, свршен
Растури, растргне, растресе нешто или некого.
Албански: shkund
Употреба: Преносно значење

истресе повеќе

Види и: тресе (несв.)
истресат
Вид збор: Глагол, свршен
Со тресење исчисти од прав.
Албански: tund
Заниша гранка, дрво, за да паднат сите плодови или лисје.
Албански: tund

клацка повеќе

клацкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тресе, клати сад исполнет cо течност за да се измеша.
Албански: shkund
(се клацка) Се клати, се ниша ваму-таму.
Албански: lëkund

клумка повеќе

мн. клумкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тресе, клати сад иcполнет cо течност за да cе измеша.
Албански: tollovis, tund
ниша, клати
Албански: lëkund, tund

клумне повеќе

клумнат
Вид збор: Глагол, свршен
Протресе сад иcполнет cо течност за да се измеша.
Албански: tollovis, tund

натресе повеќе

натресат
Вид збор: Глагол, свршен
Со тресење дрво, гранки направи да паднат доволно количество плодови (јаболка, сливи и др.).
Албански: shkund

павта повеќе

павтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тресе, постелнина, крпи, черги и др.
Албански: shkund

подзатресе повеќе

Види и: затресе (св.)
подзатресат
Вид збор: Глагол, свршен
Затресе, протресе малку, донекаде.
(се подзатресе) Се затресе малку, донекаде.
(се подзатресе) Поведе грижа за нешто или за некого.

позатресе повеќе

Види и: затресе (св.)
позатресат
Вид збор: Глагол, свршен
Затресе со поголем степен, посилно
Албански: dridh
(се позатресе) Се затресе во поголем степен, посилно.
Албански: dridh më shumë

поистресе повеќе

Види и: истресе (св.)
поистресат
Вид збор: Глагол, свршен
Истресе малку или уште малку.

поклумка повеќе

Види и: клумка (несв.)
поклумкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Клумка малку, кратко време.

поразмрда повеќе

Види и: размрда (св.)
поразмрдаат
Вид збор: Глагол, свршен
Разниша малку, донекаде.
Албански: lëkund

порасклати повеќе

Види и: расклати (св.)
порасклатат
Вид збор: Глагол, свршен
Расклати, разниша малку, донекаде.

порастресе повеќе

Види и: растресе (св.)
порастресат
Вид збор: Глагол, свршен
Растресе, раздвижи, размрда малку, донекаде.
Албански: shkund
(се порастресе) Се растресе малку, донекаде.
Албански: shkundet, tundet

потресе повеќе

потресат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика силна возбуда; растрои, наруши ред, мир.
Албански: tronditje
Тресе малку, кратко време.
Албански: tund
(се потресе) се растресе
Албански: tund

претресе повеќе

претресат
Вид збор: Глагол, свршен
Убаво истресе нешто.
Албански: tund

протресе повеќе

протресат
Вид збор: Глагол, свршен
Тресе малку, краткотрајно или одвреме навреме.
Албански: dridh, tund

раздрмоли повеќе

Види и: дрмоли (несв.)
раздрмолат
Вид збор: Глагол, свршен
расклати, раздвижи силно
Албански: lëkund
(се раздрмоли) Се расклати, се раздвижи силно.
Албански: lëkund

раздруса повеќе

Види и: растресе (св.)
(се) раздрусаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) растресе

размрда повеќе

размрдаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого да почне да работи, да биде активен.
Албански: trazoj, lëvizë
Употреба: Разговорно
(се размрда) Почне да работи, да биде активен.
Албански: lëvizë
Употреба: Разговорно

разниша повеќе

Види и: ниша (несв.)
разнишаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се ниша на разни страни.
Примери:
Ветер ги разниша лисјата.

разнишка повеќе

разнишкаат
Вид збор: Глагол, свршен
разниша
Употреба: Деминутив

разнишува повеќе

Види и: разниша (св.)
разнишуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
разниша

расклати повеќе

расклатат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослаби, расколеба; за здравје - растрои.
Албански: dobësoj, prish
Употреба: Преносно значење

расклацка повеќе

расклацкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се расклацка) Почне бргу да се клати, да се ниша.

растресе повеќе

Види и: тресе (несв.)
растресат
Вид збор: Глагол, свршен
расклати, раздвижи силно
Албански: tund
За болест – почне силно да го тресе.
Албански: dridh
За земја, за почва - при копање издроби, иситни, направи да биде ровка, мека.
Албански: dredh

срази повеќе

сразат
Вид збор: Глагол, свршен
Потресе, порази, нанесе длабока болка.
Албански: mund, ngadhënjej, godas
Употреба: Книжевен збор , Преносно значење
Примери:
Не срази веста за неговата смрт.

стресе повеќе

стресат
Вид збор: Глагол, свршен
затресе, раздрма
Албански: dridhë, tund
Почувствува треска.
Албански: trondit
Употреба: Безлично
Направи да се тресе.
Албански: trondit
(се стресе) Затрепери од студ, болест, страв итн.
Латински: dridhë

тресе повеќе

тресат
Вид збор: Глагол, несвршен
ниша, дрмоли
Албански: dridh, shkund
Отстранува прав од нешто.
Албански: shkund
Трепери како резултат од треска.
Албански: dridh
Употреба: Медицина
Со кратките форми за директен предмет на личните заменки.
Албански: më dridh
Употреба: Безлично
(се тресе) Се ниша.
Албански: dridhet

труска повеќе

трускаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Реско тресе, дрмоли.
Албански: tund
(се труска) Се тресе реско, се дрмоли.
Албански: tundet

труцка повеќе

Види и: труска (несв.)
труцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Реско тресе, дрмоли.
Албански: tund

чукне повеќе

чукнат
Вид збор: Глагол, свршен
Чука, тресе овошје.
Албански: tund

шлиба повеќе

шлибаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дрма, нагло потегнува.
Албански: dridh, tund