service - онтологија

свештенство повеќе

свештенството
Вид збор: Именка, среден род
Свештеничка служба.
Албански: shërbim kishtar
Употреба: Религија

серва повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
сервис, прибор

сервирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Сервирање јадење.
Албански: servim
Сервирање топка.
Албански: servim
Употреба: Спорт

сервис повеќе

мн. сервиси
Вид збор: Именка, машки род
Служба за различни услуги.
Албански: shërbim, servis
Употреба: Економија
Примери:
Сервис за перење
Гарнитура, прибор за јадење, чај и сл.
Албански: servis
Употреба: Гастрономија
Примери:
Кристален сервис за ликер.

сервисен повеќе

сервисна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сервис.
Примери:
Сервисна работилница.

сервисира повеќе

сервисираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
опслужува, отплаќа
Употреба: Економија

слуга повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вршење црковен обред, служба.
Албански: shërbim
Употреба: Архаизам , Религија
Примери:
Слуга служи.

служба повеќе

мн. служби
Вид збор: Именка, женски род
Исполнување на воената обврска, престој во армијата.
Албански: shërbim
Вршење црковен обред.
Албански: shërbime fetare
Употреба: Религија
Оддел, сектор на некоја установа, организација; оддел на производството.
Албански: shërbim
Употреба: Административен термин
работење, служење
Албански: shërbim

службување повеќе

Види и: службува (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
службува
Примери:
Службувањето во Македонија.

служење повеќе

Види и: служи (несв.)
(едн.) служењето
Вид збор: Именка, среден род
служи
Примери:
Служење на народот.

услуга повеќе

мн. услуги
Вид збор: Именка, женски род
мечешка услуга
Албански: dëmtim
Послужување, работа што се врши за задоволување на потребите на некого.
Албански: shërbim

услужен повеќе

услужна
Вид збор: Придавка
Наменет за вршење услуги.
Примери:
Услужна дејност.

услужување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Вршење услуга.

црква повеќе

мн. цркви
Вид збор: Именка, женски род
Служба во христијански храм.
Албански: shërbim
Употреба: Религија