sergeant - онтологија

водник повеќе

мн. водници
Вид збор: Именка, машки род
Подофицер, старешина на вод.
Албански: reshter
Употреба: Воен термин

каплар повеќе

мн. каплари
Вид збор: Именка, машки род
најнизок воен чин

поднаредник повеќе

мн. поднаредници
Вид збор: Именка, машки род
Подофицер во понизок ранг од наредник во југословенската војска во 1941 год.
Употреба: Воен термин

сержант повеќе

мн. сержанти
Вид збор: Именка, машки род
Звање, чин, а исто така и лице од нижиот команден состав на армијата или милицијата во некои земји.
Употреба: Воен термин

фелдфебел повеќе

мн. фелдвебели
Вид збор: Именка, машки род
Највисок подофицерски чин и лице со таков чин во некои земји.
Германски: Feldwebel
Употреба: Воен термин

чауш повеќе

мн. чауши
Вид збор: Именка, машки род
Подофицерски чин во турската војска.
Турски: çavuş Албански: rreshter
Употреба: Воен термин , Историја