separation - онтологија

делба повеќе

мн. делби
Вид збор: Именка, женски род
Разделба, одделување од некого или од нешто.
Албански: ndarje, separim

дележ повеќе

Види и: делба (ж.)
мн. дележи
Вид збор: Именка, машки род
делба
Употреба: Книжевен збор

преграда повеќе

мн. прегради
Вид збор: Именка, женски род
Ѕид, ограда што дели некаква просторија, што одделува еден простор од друг.
Албански: veçoj
Употреба: Архитектура и градба

раздвој повеќе

Вид збор: Именка, машки род
разделуванње, разведување

раздвојување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) раздвојува

разделба повеќе

мн. разделби
Вид збор: Именка, женски род
Времето поминато далеку од блиските.
Албански: i ndar, ndarje

разделение повеќе

мн. разделенија
Вид збор: Именка, среден род
делба, поделба

разделеност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
раздели

разделување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) разделува

раставање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разделување

раставка повеќе

раставката
Вид збор: Именка, женски род
разделба

раставување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
раставање

растанување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разделување, раздвојување
Албански: ndarje

сепарација повеќе

мн. сепарации
Вид збор: Именка, женски род
Одделување на една материја од друга.
Албански: separacion
Употреба: Екологија
(најчесто мн.) Сепарации - најчесто: одделение во рудник.
Албански: separacion
Употреба: Геологија