sensitive - онтологија

болезлив повеќе

болезливиот
Вид збор: Придавка
Што е со меко срце, сожалив, премногу чувствителен.

деликатен повеќе

деликатни
Вид збор: Придавка
внимателен, учтив, чувствителен
Албански: delikat

истанчен повеќе

истанчениот
Вид збор: Придавка
Што е многу чувствителен.

нежен повеќе

нежни
Вид збор: Придавка
Што не е груб, фин, пријатен, чувствителен на допир.

осетлив повеќе

осетливи
Вид збор: Придавка
Што е многу чувствителен.

сензибилен повеќе

сензибилни
Вид збор: Придавка
Мошне чувствителен на надворешно дразнење.

сензитивен повеќе

сензитивниот
Вид збор: Придавка
Што е чувствителен.

танок повеќе

танка
Вид збор: Придавка
(прен. за сетило) чувствителен
Албански: i ndjeshëm
Употреба: Преносно значење

чувствен повеќе

чувствени
Вид збор: Придавка
емотивно чувствителен

чувствено повеќе

Вид збор: Прилог
Емотивно чувствително, осетливо.

чувствителен повеќе

чувствителни
Вид збор: Придавка
Кој лесно се оддава на чувства, кој лесно се разнежува.
Албански: i ndieshëm
Осетлив, што реагира, што лесно се засегнува, се навредува и сл.
Албански: i ndieshëm, i prekshëm
Осетлив - за органи и делови на телото.
Албански: i ndieshëm, delikat
Употреба: Медицина
Осетлив - за апарати, уреди, предмети, боја и сл.
Албански: delikat

чувствително повеќе

Вид збор: Прилог
чувствителен