sense - онтологија

осет повеќе

мн. осети
Вид збор: Именка, машки род
Восприемање, доживување што се јавува при дејство на физички процеси врз сетилните органи.
Албански: shqisë

сенс повеќе

Вид збор: Именка, машки род
чувство, смисла
Употреба: Разговорно

сетило повеќе

мн. сетила
Вид збор: Именка, среден род
(обично мн.) Органи кај човекот и животните преку кои се примаат впечатоци од надворешниот свет.
Употреба: Медицина
Примери:
Сетило за вкус.

смисла повеќе

(едн.) смислата
Вид збор: Именка, женски род
Внатрешна логична содржина на нешто.
Албански: kuptim

усет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
осет, чувство
Албански: ndjenjë
Примери:
усет за убавина
сетило, осет
Албански: ndjenjë, sens
Употреба: Преносно значење
Примери:
Има добар усет.

чувство повеќе

мн. чувства
Вид збор: Именка, среден род
осет
Примери:
Чувство на болка.

чуло повеќе

мн. чула
Вид збор: Именка, среден род
сетиво, сетило
Употреба: Книжевен збор