sell - онтологија

врви повеќе

врват
Вид збор: Глагол, несвршен
Важи, вреди (обично за пари).
Албански: vlej
Употреба: Економија , Преносно значење
За стока - има продажба, се продава.
Албански: shes
Употреба: Економија , Преносно значење

допродаде повеќе

Види и: продаде (св.)
допродадат
Вид збор: Глагол, свршен
Продаде сѐ, до крај.
Употреба: Економија

крчми повеќе

крчмат
Вид збор: Глагол, несвршен
Продава на мало.
Албански: shes

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чини, вреди, има цена; добро се продава, се бара на пазарот.
Албански: shkon

пласира повеќе

пласираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Добро распродава стока, продава со рекламирање.
Албански: placoj, shes

попродава повеќе

Види и: продаде (св.)
попродаваат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине некое време во продавање.

продаде повеќе

продаде
Вид збор: Глагол, свршен
Даде за пари, со плаќање стока, имот и сл.
Албански: shes
Употреба: Економија

шитка повеќе

Види и: шитне (св.)
шиткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
продава
Албански: shes
Употреба: Преносно значење , Разговорно

шитне повеќе

шитнат
Вид збор: Глагол, свршен
продаде
Албански: shes
Употреба: Преносно значење , Разговорно