see - онтологија

види повеќе

видат
Вид збор: Глагол, свршен
Насочи поглед кон нешто, опфати со сетилото за вид.
Албански: shoh
Здогледа, забележи некого или нешто.
Албански: shikoj
(несв.) (се виде) Не се гледа, не може да се гледа.
Албански: nuk shhihet

видува повеќе

(се) видуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) гледа, види
Албански: shikoj, shoh

виѓава повеќе

виѓаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа, опфаќа со сетилото за вид.
Албански: shikon
Согледува нешто.
Албански: shikon

гледа повеќе

гледаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Настојува, води сметка за нешто.
(се гледа) себеси
Албански: shoh
(се гледа) Може да се види.
Албански: shihet
Употреба: Безлично

доизвиди повеќе

Види и: извиди (св.)
доизвидат
Вид збор: Глагол, свршен
(се доизвиди) Се виде со сите.
Албански: sheh

загледа повеќе

Види и: гледа (несв.)
загледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Здогледа, забележи со поглед.
Албански: sheh

здогледа повеќе

здогледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Види некого или нешто.

знае повеќе

знам
Вид збор: Глагол, несвршен
(се знае) се гледа
Албански: sheh

извиди повеќе

извидат
Вид збор: Глагол, свршен
Види многу луѓе, многу нешта, види сѐ, се види со сите.
Албански: sheh

изнагледа повеќе

Види и: нагледа (св.)
(се) изнагледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се нагледа во голема мера.

нагледа повеќе

нагледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Погледне дали е во ред, се погрижи за некого, за нешто.
Албански: vëzhgoj
(се нагледа) Помине во гледање долго време, до задоволување, до заситување од гледање, виде многу нешта.
Албански: shikon gjatë

попрогледа повеќе

Види и: прогледа (св.)
попрогледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прогледа малку, донекаде.

соѕре повеќе

соѕреат
Вид збор: Глагол, свршен
Види нешто оддалечено, нејасно.
Примери:
Соѕре во далечината некои дрвја.

текне повеќе

текна
Вид збор: Глагол, свршен
Кога на некој ќе му се објаснува нешто, па како прашален обрат.
Албански: të kujtohet
(модално) гледа
Албански: sheh, të kujtohet