secretion - онтологија

вода повеќе

мн. води
Вид збор: Именка, женски род
Воденикава течност што ја лачи организмот.
Албански: tajitje
Употреба: Медицина

исцедок повеќе

мн. исцедоци
Вид збор: Именка, машки род
Течност, секрет што се лачи од организмот.
Албански: lëng, sekret
Употреба: Медицина

лачевина повеќе

Види и: лачи (несв.)
мн. лачевини
Вид збор: Именка, женски род
Материја што ја создава орган или жлезда.
Употреба: Анатомија

секреција повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Лачење секрет од жлезди.
Употреба: Медицина

сок повеќе

мн. сокови
Вид збор: Именка, машки род
Течност што се наоѓа во ќелиите на животински и растителни организми.
Албански: lëng
Употреба: Биологија , Медицина