secretary - онтологија

деловодител повеќе

мн. деловодители
Вид збор: Именка, машки род
Лице што води службени книги и документи.

записничар повеќе

мн. записничари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што води записник.

секретар повеќе

мн. секретари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се грижи за дневната работа на една организација.
Албански: sekretar
Употреба: Административен термин , Економија
Избран раководител на некоја општествена организација.
Во некои земји - министер.
Употреба: Политика
Лице што ја води организационо-извршната работа на весник, научна установа и сл.