scoop - онтологија

доисцрпи повеќе

Види и: исцрпи (св.)
доисцрпат
Вид збор: Глагол, свршен
Исцрпи се до крај.
Албански: shterr në tërësi

зацрпи повеќе

Види и: црпи (несв.)
зацрпат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да црпи.

зашмрка повеќе

Види и: шмрка (несв.)
зашмркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да црпе.
Албански: mar me garuzhdë

изнацрпи повеќе

Види и: нацрпи (св.)
изнацрпат
Вид збор: Глагол, свршен
Исцрпи, нацрпи во големо количество.

лее повеќе

леат
Вид збор: Глагол, несвршен
Црпи, зафаќа вода од извор, од чешма и сл.
Албански: derdh

нацрпи повеќе

нацрпат
Вид збор: Глагол, свршен
Со црпење (со некаков сад, со лажица, лопата) земе нешто (вода, земја, песок).

поцрпи повеќе

Види и: црпи (несв.)
поцрпат
Вид збор: Глагол, свршен
Црпи малку, кратко време.

црпи повеќе

црпат
Вид збор: Глагол, несвршен
Вади вода обично од некоја длабочина со сад; зафаќа дел од некоја течна маса.
Албански: luhare
Примери:
Црпеше вода од бунарот.

црпне повеќе

Види и: црпи (несв.)
црпнат
Вид збор: Глагол, свршен
Црпи еднаш или неколку пати по еднаш, зафаќа малку (вода).
Примери:
Црпни малу вода.