scold - онтологија

закара повеќе

Види и: кара (несв.)
закараат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да кара, да укорува некого.
Албански: shan
Почне да кара, да пцуе.
Албански: grindem
Употреба: Дијалектен збор

изриба повеќе

изрибаат
Вид збор: Глагол, свршен
Искара некого со многу погрдни зборови.
Албански: qortoj
Употреба: Преносно значење

искара повеќе

искараат
Вид збор: Глагол, свршен
Скара некого со забележливо позасилена лутина.
Албански: qortoj

испокара повеќе

Види и: искара (св.)
испокараат
Вид збор: Глагол, свршен
Искара некого многу.
Албански: qortoj
Искара повеќемина.
Албански: qortoj

кара повеќе

караат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прекорува, укорува некого.
Албански: qortoj

окара повеќе

Види и: кара (несв.)
окараат
Вид збор: Глагол, свршен
искара
Албански: qortoj

подвикне повеќе

подвикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Искара некого.
Албански: qortoj

подискара повеќе

подискараат
Вид збор: Глагол, свршен
Искара малку, донекаде.

покара повеќе

Види и: кара (несв.)
покараат
Вид збор: Глагол, свршен
Кара некого малку, кратко време.

руга повеќе

ругаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Вика по некого, кара.
Албански: qortoj
Примери:
Мајка ти ќе те руга.

свика повеќе

свикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Искара некого.
Албански: qortoj
Примери:
Свикај им на децата да престанат.