school - онтологија

институт повеќе

мн. институти
Вид збор: Именка, машки род
воспитна установа
Албански: institut shkollor
Употреба: Образование

училиште повеќе

мн. училишта
Вид збор: Именка, среден род
Како просветна установа каде што се учи.
Албански: shkollë
Употреба: Образование
Зградата каде што е сместена таквата установа.
Албански: shkolla
Употреба: Архитектура и градба

училиштен повеќе

училишни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на училиште.
Употреба: Образование

чколија повеќе

Види и: школо (ср.)
мн. чколии
Вид збор: Именка, женски род
училиште

школа повеќе

мн. школи
Вид збор: Именка, женски род
Завод, установа каде што се учи, училиште; се употребува претежно за специјално училиште.
Албански: shkollë
Употреба: Образование
Зграда во која се обучува.
Албански: shkollë
Употреба: Архитектура и градба
Учениците што учат во една школа.
Албански: shkollë
Употреба: Образование
Подготовка што се стекнува низ искуство, низ опит во нешто; дејност што го збогатува човекот со опит, со знаење во некој поглед.
Албански: shkollë
Употреба: Преносно значење
Правец во областа на науката, уметноста и сл.
Албански: shkollë
Употреба: Преносно значење

школија повеќе

мн. школии
Вид збор: Именка, женски род
школа

школо повеќе

Види и: школа (ж.)
мн. школи
Вид збор: Именка, среден род
школа
Албански: shkollë
Употреба: Образование , Разговорно