scenery - онтологија

пејзаж повеќе

мн. пејзажи
Вид збор: Именка, машки род
Општ изглед на некоја месност.
Француски: paysage Албански: peizazh, pamje
Опис на природата во литературна творба.
Француски: paysage Албански: peizazh
Употреба: Литература , Преносно значење

предел повеќе

мн. предели
Вид збор: Именка, машки род
Општ изглед на некој крај.
Албански: pamje, peizazh

спектакл повеќе

мн. спектакли
Вид збор: Именка, машки род
Интересна глетка.
Албански: pamje, spektakël
Употреба: Разговорно
Примери:
Красен спектакл.

сцена повеќе

мн. сцени
Вид збор: Именка, женски род
настап, глетка
Албански: pamje
Употреба: Преносно значење

сценерија повеќе

мн. сценерии
Вид збор: Именка, женски род
(ретко мн.) Сета опрема на сцена, кулиси и сл.
Употреба: Сцена