scatter - онтологија

расипе повеќе

расипат
Вид збор: Глагол, свршен
Исипе нешто, сипе на многу места.
Албански: derdhë
(се расипе) Се разлее, се исипе на разни страни, се истури.

раштрка повеќе

раштркаат
Вид збор: Глагол, свршен
распрсне
Албански: shpërndaj, përhap
Примери:
Ги раштрка децата.
(се раштрка) се распрсне
Албански: përhapet, shpërndahet
Примери:
Се раштркавме и никако да се собереме.

раштрклави повеќе

Види и: штрклее (несв.)
(се) раштрклави
Вид збор: Глагол, свршен
(за говеда) се разбега
Примери:
Ќе се распрснат сите, како раштрклавени.

раштрклавува повеќе

Види и: раштрклави (св.)
(се) раштрклавуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раштрклави