scarecrow - онтологија

плашило повеќе

мн. плашила
Вид збор: Именка, среден род
Направа за плашење птици.
Албански: bubazhel, gogol
Грдо, лошо облечена особа.
Албански: gogol, lugat
Употреба: Преносно значење

стравотија повеќе

мн. стравотии
Вид збор: Именка, женски род
Лице или појава што предизвикува страв.
Албански: tmerr

страшило повеќе

мн. страшила
Вид збор: Именка, среден род
Она што предизвикува страв.
Албански: përbindësh
Употреба: Земјоделство
Човек што влева страв.
Албански: përbindësh, gogol
Употреба: Преносно значење