scam - онтологија

батакчилак повеќе

мн. батакчилаци
Вид збор: Именка, машки род
Измама, нечесно работење.
Употреба: Разговорно

дубарлак повеќе

Види и: дубара (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
дубара
Употреба: Разговорно

мајмунлак повеќе

мн. мајмунлаци
Вид збор: Именка, машки род
измама, шега, итроштина

мамеж повеќе

мн. мамежи
Вид збор: Именка, машки род
маменица, измама

маменица повеќе

мн. маменици
Вид збор: Именка, женски род
мамење
Албански: mashtrim

махерај повеќе

Види и: махер (м.)
Вид збор: Именка, машки род
Вешт потфат, подвиг на штета на друг.
Германски: Macherei
Употреба: Разговорно

махинација повеќе

мн. махинации
Вид збор: Именка, женски род
Поcтапка со која на нечесен начин се остварува некаква цел.

опсен повеќе

мн. опсени
Вид збор: Именка, машки род
измама, лага
Албански: mashtrim, rrenë

угурсузлак повеќе

мн. угурсузлаци
Вид збор: Именка, машки род
нечесност
Турски: uğursuzluk
Употреба: Разговорно

ујдурма повеќе

мн. ујдурми
Вид збор: Именка, женски род
трик, лукавство, измама
Турски: uydurma
Употреба: Разговорно

фол повеќе

фолот
Вид збор: Именка, машки род
лага, измама
Употреба: Разговорно
Примери:
Фолот не му успеа.