say - онтологија

блекне повеќе

блекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто.
Албански: blegëroj, flas
Употреба: Иронично , Преносно значење

вели повеќе

велат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува, говори, усно соопштува.
Албански: flet
се зборува, се смета
Албански: flitet
кажува, именува, вика
Албански: tregon
Изразува нешто со надворешниот изглед, без зборови.
Изразување на мисла, суд во писмен состав (литературно дело).
(се вели) се зборува, се кажува

вика повеќе

викаат
Вид збор: Глагол, несвршен
вели, кажува
Албански: them
Употреба: Дијалектен збор , Разговорно

зборува повеќе

зборуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се зборува) се раскажува
Албански: tregon

издума повеќе

издумаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изговори, проговори, искаже нешто.
Албански: flas, them
Употреба: Дијалектен збор

кркне повеќе

кркнат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже, проговори, отвори уста.
Албански: flas, çel gojën
Употреба: Преносно значење , Разговорно

потфрли повеќе

потфрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Дофрли зборови, каже нешто за некого.
Албански: tha
Употреба: Преносно значење

проговори повеќе

проговорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне разговор; каже, изговори.
Албански: fillon bisedën

прозборува повеќе

мн. прозборуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже, рече, изусти, проговори нешто.
Албански: tha

рече повеќе

речат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто.
Албански: tha